English German Italian Serbian
Vi ste ovde: PočetakOpštinska upravaOdjeljenje za privredu i poljoprivreduAktuelnostiОбјављена петнаеста по реду свеска Тима за борбу против дроге, алкохола и пушења

Објављена петнаеста по реду свеска Тима за борбу против дроге, алкохола и пушења

Тим за борбу против дроге, алкохола и пушења Општине Нови Град објавио је петнаесту по реду свеску под насловом "Дјеца као жртве и починиоци вршњачког насиља" аутора мр сци. Бранке Јандрић-Вуковић и Сање Топић. У свесци се у скраћеном облику наводе мотиви, околности, учесници, те адекватне мјере за рјешавање вршњачког насиља међу дјецом, као и Протокол о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у образовном систему Републике Српске.
"Када су у питању узроци насилног понашња дјеце можемо их тражити у породици, школи, утицајима вршњака и најважније индивидуалним особинама. Уколико дијете нема довољно љубави, пажње и топлине од стране родитеља, те ако родитељ нема контроле и надзора над понашањем дјетета, а још ако дијете свједочи насилном понашању код куће или у школи, код дјетета се може учврстити мишљење да је у реду застрашивањем, насиљем и љутњом добити оно што желимо", стоји у свесци ова два аутора. Најчешћа мјеста на којима су дјеца изложена насиљу су школе, школска дворишта и улица.