Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

U gradskoj Galeriji u Novom Gradu juče je otvorena izložba velikog umjetnika grafike s ovih prostora Boška Karanovića - "Grafike".

Aleksa Mijić, viši kustos u Muzeju "Kozara", govoreći o djelu ovog umjetnika, istakao je da su u ovoj postavci predstavljeni radovi iz svih faza Karanovićevog grafičkog opusa, tako da je možemo posmatrati i kao retrospektivu njegovog umjetničkog stvaranja od četrdesetih do sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka. On je takođe u brošuri istakao zahvalnost Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje u Bos. Krupi na zajednički organizovnoj izložbi.
"Dugujemo veliku zahvalnost Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje u Bosanskoj Krupi za ustupanje dijela zbirke od 110 grafika Boška Karanovića, koja je 2011. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, kao i Kulturno-obrazovnom centru Novi Grad, koji nam je za ovu priliku, pozajmio dio radova iz svoje zbirke".
O djelu ovog autora govorili su i Salik Suljanović iz Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje u Bosanskoj Krupi, te Mirjana Drljača, dokumentarist i kustos gradske Galerije u Novom Gradu.

Boško Karanović (1924–2009), slikar i grafičar, rođen je 1924. godine u Bosanskoj Krupoj. Diplomirao je 1948. slikarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, klasi prof. Marka Čelebonovića, a specijalizirao grafiku. Bio je profesor na grafičkom odsjeku Akademije za likovne umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnovača Grafičkog kolektiva (1949) i Kluba ljubitelja grafike – ARTA. Od 1947. izlaže samostalno na brojnim jugoslovenskim i međunarodnim izložbama.
Smatra se jednim od rodonačelnika moderne grafike u Jugoslaviji i Srbiji. Pojam beogradska grafička škola, odnjegovan odnos prema tradiciji i klasičnim sredstvima grafičkog medija, pojmovi su koji se vezuju za ovog autora. Iza sebe je ostavio veliki broj djela iz oblasti grafike koja monumentalno i impresivno djelo ovog autora svrstavaju u red najznačajnihih umjetničkih ostavština na ovim prostorima, od kojih, između ostalih, vrijedi pomenuti djela: "Pšenica" (1959), "Kolaž 2" (1967), "Pano nepoznatim borcima u Jesenici (1975), "Topčider" (1957).
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: Oktobarske nagrade Beograda (1958), Nagrade oktobarskog salona (1960), Velikog pečata grafičkog kolektiva (1968), Zlatne igle ULUS-a (1970) i drugih. 
Umro je 2009. u Beogradu.

Izložba će u prostoru gradske Galerije za sve posjetitelje biti otvorena od 21. juna do 8. jula 2018

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje