Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Istorija

Geografski položaj

Stanovništvo

Javne ustanove

Obrazovanje

Sport

U prostorijama Opštine Novi Grad juče je održan sastanak na temu Park prirode "Una", kojem su, pored zamjenika nečelnika Opštine Novi Grad Bojana Lukača i njegovih saradnika iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove i Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj, prisustvovali predstavnici opština Krupa na Uni, Kostajnica, Kozarska Dubica, kao i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Sastanak je organizovan s ciljem upoznavanja upravljača Parka prirode „Una" sa pravima i obavezama, te aktivnostima koje su u nadležnosti upravljača u periodu prethodne zaštite Parka prirode ''Una''. Nakon uvodnih izlaganja prisutnih, te konstruktivne diskusije, između ostalih, doneseni su zaključci koji se odnose na dalje aktivnosti u cilju unapređenja koordinacije nadležnih republičkih institucija i lokalnih zajednica, formiranje zajedničkog upravljačkog tima ispred lokalnih zajednica, na čijem području se prostire park prirode Una, te označavanje područja koje se nalazi pod zaštitom države.
Podsjećanja radi, prethodna zaštita rijeke Une proglašena je aktom Vlade Republike Srpske od 29. aprila 2018. godine. Istim aktom je upravljanje Parkom povjereno opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, koje tokom dvije godine, koliko traje privremena zaštita, imaju zadatak da obezbijede sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra.