Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Istorija

Geografski položaj

Stanovništvo

Javne ustanove

Obrazovanje

Sport

U zaseoku Vurune, sela Donje Vodičevo u Novom Gradu, danas je održan parastos i položeni vijenci u znak sjećanja na desetine civila, pretežno žena i djece, koji su u ovom mjestu Ustaše na zvjerski način ubile na Ilindan 1941. godine. 
Polaganju je prisustvovao zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač, a vijence su položili i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vanja Bajić, predsjednik SUBNOR-a Novi Grad Drago Todić, te predstavnici Boračke organizacije opštine, Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Novi Grad, kao i građani i mještani ovog zaseoka.
Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine velika tragedija je zadesila područje tadašnjeg Bosanskog Novog. Na ovom terenu je oko 20 dana harala Pavelićeva legija i za to vrijeme, u nekoliko navrata, likvidirala brojno seosko stanovništvo, na najsvirepiji način. U ovom pogromu ubijeno je i 106 djece, svih uzrasta, od tek rođenih do 14 godina, a samo u zaseoku Vurune sela Donjeg Vodičeva, u jednom podrumu, zaklano je 24. djece.
Ovaj datum, koji je od velikog značaja za srpski narod, obilježen je i na Brezicima, kao i u Maslovarama parastosom u hramu Svete velikomučenice Marine, za stradale iz sela Maslovare, Crna Rijeka i Jošava, a pomen je održan kod spomen kosturnice u Crnoj Rijeci, kao i kod spomen-table na željezničkoj stanici u Blagaj Rijeci.