Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

U Novom Gradu obilježeno je 27 godina od stradanja 56 boraca Vojske Republike Srpske.

Služen je parastos u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, a porodice poginulih, predstavnici Boračke organizacije i opštine posjetili su mjesna groblja u Poljavnicama i Trećoj Čađavici.

U napadu pripadnika takozvane Armije BiH iz Cazinske krajine na lokalitet Suva Međa u Banjanima 11. januara 1993. godine poginuli su pripadnici Četvrtog bataljona Novogradske brigade.

Bosiljka i Drago Gojić posjetili su grob sina Zorana, poginulog na današnji dan 1993. godine kada je imao 22 godine.

- Svake godine sam ovdje i tako će biti dok sam živa. I danas je kao onog dana kad je poginuo. Nemamo više nikakvog oslonca u životu, nemamo ništa - rekla je Bosiljka.

Sveštenik Nebojša Nježić istakao je u besjedi u Poljavnicama da su svi stradali za Republiku Srpsku ravni kosovskim junacima, borcima i generalima koji su u Prvom svejtskom ratu branili svoju otadžbinu, ravni sa 14.000 vitlejemske djece čiji je praznik danas u kalendaru.

- Ako naša djeca, koja su rođena poslije rata, znaju kako su i zašto poginuli njihovi preci, to je pokazatelj naše osviještenosti i čuvanje našeg srpskog identiteta - rekao je Nježić.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač položio je vijenac na spomen-ploču za 24 poginula pripadnika Vojske Republike Srpske i četiri civilne žrtve rata, postavljenu na kapelu u Poljavnicama 2016. godine.

- U istoriji naše opštine 11. januar 1993. godine je jedan od najcrnjih dana. U danima kad slavimo Dan Republike Srpske i obilježavamo najveći hrišćanski praznik Božić, sa sjetom i ponosom se prisjećamo svih koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske - rekao je Lukač.

On je naveo da će opšinska uprava i u narednom periodu podržati sva udruženja proistekla iz minulog rada radi poboljšanja položaja boračkih kategorija.

Predstavnici opštine Novi Grad i Boračke organizacije Novi Grad položili su danas vijence i na mjesnom groblju u Čađavici, gdje je sahranjeno šest boraca VRS stradalih 11. janaura 1993. godine.

Predsjednik Boračke oranizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da se članovi ove organizacije na današnji dan, ali i u svim drugim prilikama sjećaju poginulih drugova i odaju im poštu.

Komisija za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u opštini Novi Grad, uvrstila je ovaj datum u kalendar značajnih datuma za ovu opštinu 21. oktobra 2010. godine.

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje