Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

 

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad, Bojan Lukač, danas je obišao nastavak radova na mostu Gornji Agići-Kršlje, i ovom prilikom dao izjavu za medije u kojoj je odgovorio na kritike Predsjednika političkih partija opozicije.

Suština problema njih očito ne zanima. Komentari Predsjednika političkih partija opozicije su površni  i ukazuju na njihovo nedovoljno poznavanje problematike i zakonskih procedura, sa kojima bi neki od njih trebali biti posebno upoznati. Čude me njihovi stavovi i izjave koje su dali pojedinim medijima, jer  komentarišu nešto za šta objašnjenje može dati samo struka, a pri tom ne mislim na stručnjake u oblasti prava, već stručnjake u izgradnji mostova. Dakle, onog trenutka kada pravnici i menadžeri  prepuste struci da se bavi izgradnjom mosta, možda uspiju razumjeti suštinu problema, i shvate da je nekad pametnije ćutiti“, izjavio je Lukač.

Lukač se u svojoj izjavi osvrnuo na probleme koje je lokalnavlast imala i prije početka radova: „Takođe treba uzeti u obzir sve radnje koje su prethodile potpisivanju ugovora,geomehanička ispitivanja, izrada projektne dokumentacije,revizija projektne dokumentacije, obezbjeđivanje sredstava i procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača. Moramo napomenuti i činjenicu da su početak izgradnje pločastog propusta i pristupnih saobraćajnica odgodile žalbe vlasnika preduzeća čiji najbliži sjede u foteljama onih koji kritikuju vlast.“

Kada zbog takvkih stvari propustite jednu idealnu građevinsku godinu i započnete radove 27.10., dakle  na samom kraju građevinske sezone, te  u prvih šest mjeseci 2023. godine imate 80 kišnih dana, gdje je je prosjek 15 kišnih dana po mjesecu, pametnim ljudima nije potrebno objašnjavati zašto se navodno odugovlačilo “, dodao je Lukač.

Izvođenje radova započeto je 21.10.2022. i zadani rok bio je 180 kalendarskih dana, a fizički radovi krenuli su 27.10.2022. Do 22.11. izvođeni su radovi na uklanjanju postojeće urušene konstrukcije, kao i radovi na iskopu temeljne jame. Prvi problemi započinju 22.11. kada je gradilište privremeno zatvoreno zbog obimnih kiša i visokog vodostaja rijeke Japre. Nastavak radova kreće 13.04.2023. i radovi traju do 26.04., kada su izvođači radova ponovno bili primorani zaustaviti radove zbog poplava koje su zadesile Opštinu Novi Grad u aprilu i maju.

Javnost treba da zna da ovdje nije riječ o običnom seoskom mostu, kako su rekli predsjednici političkih partija opozicije, već o tehnički zahtjevnom  rješenju  vrijednom 385.482 KM. Raspon mosta je 15,50m, a ukupna širina 6,50 m, od je širina trotoara 0,75m, a širina kolovoza 5 metara. Projekat uključuje i rekonstrukciju rekonstrukciju pristupnih saobraćajnica, čija je dužina s južne strane 102 metra  i sa sjeverne strane 95 metara; izgradnju pločastog propusta dimenzija 10x5,70m i izdizanje nivelete puta visine 1,5m“, izjavljuje Lukač.

Lukač je iskazao razumijevanje problema sa kojim se suočavaju mještani i naveo da će zajedno sa izvođačem radova učiniti sve da se radovi na mostu, u koliko to vremenske prilike dozvole, završe do kraja 9. mjeseca ove godine.Nastavak radova na izgradnji mosta krenuo je 03.07.2023., a danas je ustanovljen visok nivo podzemnih voda koji predstavlja problem za izvođače i za čiju sanaciju izvođači radova koriste pumpe za vodu.

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje