English German Italian Serbian
Vi ste ovde: Početak
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 417

Održana promocija monografije "Matavazi - selo otrgnuto od zaborava", autora prof. dr Drage Todića

 

U amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra večeras je, uz prisustvo brojne publike i ljubitelja pisane riječi, održana promocija monografije "Matavazi - selo otrgnuto od zaborava", autora prof. dr Drage Todića. 
Autor se u monografiji bavi fizičko-geografskim karakteristikama sela Matavazi, istorijskom prošlošću, socijalnom kulturom, porijeklom stanovništva i njegovim brojnim kretanjima, te duhovnom i materijalnom kulturom sela, koja se izražava kroz narodnu tradiciju, donoseći i zanimljive priče i anegdote vezane za ovaj kraj.
Pored autora o monografiji su govorili prof. dr Igor Zekanović i prof. dr Milenko Živković, istaknuvši tom prilikom da knjiga obiluje značajnim pojedinostima sela Matavazi, te da predstavlja izazov i svojevrstan primjer istoričarima i etnografima kako se piše o zavičaju, predstavljajući po svim svojim vrijednostima dar prostoru iz kojeg autor potiče.
"O prošlosti sela nema posebne arhivske građe, jer su i malobrojni dokumenti nestali u vihoru ratova na ovoj istorijskoj vjetrometini. Sačuvan je samo mali dio dokumenata sa početka 20. vijeka, zahvaljujući istraživanju etnologa Milana Karanovića, koji je radio prema uputstvima Jovana Cvijića, osnivača srpske antropogeografije, velikog srpskog, evropskog i svjetskog geografa. Nije bilo ni entuzijasta da zapišu nešto o zavičaju, a ako ih je i bilo, ti zapisi nisu ugledali svjetlost dana, nestali su u zlim vremenima naše burne prošlosti. Naši preci imali su jedinu privilegiju da se bore za slobodu, a kad se za nju izbore, odlaze u zaborav", piše autor u svojoj knjizi.
On takođe ističe da je ova knjiga svjedočanstvo za sva vremena, dokument "o žilavim, marljivim i radnim, u svim prilikama našim uspravnim precima, njihovom životu i junaštvu", te da je "pisana toplo i iz srca, i često sa suzama u očima, ali savjesno, sa osnovnom namjerom da se sačuva istina".
Drago Todić rođen je u selu Matavazi, opština Novi Grad. Djetinjstvo je proveo sa još tri brata u siromašnoj seoskoj porodici. Osnovnu školu (četvororazrednu) završio je u Skakavcu, a osmorazrednu u Osnovnoj školi "Simo Bjelajac" u Blatni. Školovanje je nastavio u Gimnaziji "Petar Kočić" u Novom Gradu, koju je i završio 1971. godine, zatim na Pedagoškoj akademiji u Banjoj Luci, a diplomirao na studijama geografije u Novom Sadu 1980. godine. Postdiplomske studije i odbranu magistarskog rada, na smjeru Regionalna geografija, završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci. Doktorirao je 2004. godine. Obavljao je dužnost direktora osnovne škole u Rujiškoj, te dužnost direktora Radničkog univerziteta u tadašnjem Bosanskom Novom. Do sada je učestvovao na više seminara i naučnih simpozija iz oblasti geografije i drugih oblasti obrazovanja. Autor je nekoliko publikacija, te naučnih i stručnih radova iz struke u časopisima koji se izdaju na više fakulteta u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Uporedo sa redovnim poslovima bio je aktivan društveno-politički radnik u svim segmentima razvoja opštine; zbog toga je biran za odbornika SO Novi Grad u tri mandata, kao i za načelnika opštine Novi Grad. Oženjen je i otac dvoje djece.

Rate this item
(0 votes)