English German Italian Serbian
Vi ste ovde: Početak
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 417

Održana prva edukacija za proizvođače krastavaca kornišona

U amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u Novom Grad danas je održana prva edukacija za proizvođače krastavaca kornišona s područja naše opštine. 
U sklopu predavanja obavljeno je i popisivanje narudžbenice repromaterijala, a prema riječima agronoma firme "Carl Kuehne" Miloša Đurašinovića u planu je još jedna edukacija vezana za tehnologiju orezivanja kornišona i primjenu sredstava za njihovu zaštitu.
"Ovo je prva edukacija, biće obavljena još jedna koja će biti vezana za tehnologiju orezivanja i primjenjivanja zaštitnih sredstava", izjavio je Đurašinović.
Prema njegovim riječima, sadnja počinje nakon druge edukacije, ali ne prije 15. maja zbog vremenskih uslova.
Danas su poljoprivrednici takođe imali priliku čuti i nešto više o pravilima pripreme zemljišta za sadnju, postavljanju sistema za navodnjavanje, proizvodnji krastavca na mreži, te ostale korisne savjete za uspješnu prozvodnju krastavaca. Osim toga, oni su mogli naručiti repromaterijal za ovogodišnju sadnju. A ono što je ove godine novina u proizvodnji jeste da će svi proizvođači krastavaca kornišona koji budu uzgajali jedan dulum imati još 10 feninga vise plaćenu 1. klasu, tako da će cijena prve klase u tom slučaju iznositi 1,30 KM.

Rate this item
(0 votes)