English German Italian Serbian
Vi ste ovde: Početak
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 417

Predstavljena monografija "Birani da budu najbolji" autora majora Željka Zorića

U amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra juče je predstavljena monografija "Birani da budu najbolji" autora majora Željka Zorića koja prati ratni put 1. bataljona vojne policije 1. Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Dragiša Vulin, pukovnik i recenzent knjige, rekao je da monografija, pored velikog broja informacija, daje na uvid čitaocu i spisak pripadnika, borbene zapovijesti, fotografije i novinske članke. "Danas nam neko prigovara: nismo dobili ovo, nismo dobili ono za šta ste se borili. Da li je nama iko rekao 1992. godine kako će izgledati Republika Srpska, i da li je neko rekao da ćemo jesti zlatnim kašikama? Nije. Ja sam se borio za svoj život, za život svoje porodice, svog naroda i to je poruka koju šalje ova monografija", kaže Vulin.

Penzionisani pukovnik Nikola Rašuo naglasio je tokom predstavljanja knjige da je kroz redove ove brigade prošlo 2.800 boraca, njih 69 je poginulo, a 428 ranjeno. Rašuo kaže da je ratni put od Glamoča, Grahova, Bihaća, rijekom Unom i Savom do Bijeljine i do Ozrena bio trnovit i težak, ali častan i opravdan. On je takođe dodao da je brigada tri puta bila u Novom Gradu, 1992. godine u kontroli teritorije u zoni odgovornosti, 1994. godine tokom operacije "Prsten", kada je na ratištu Suva međa stradalo 14 pripadnika, a tri zarobljena, te 1995. godine u oslobađanju ove i opštine Krupa na Uni. Recenzent i penzionisani brigadni general Stamenko Novaković naglasio je da se monografija može smatrati istorijskim djelom sa literarnim sadržajem. " Predstavljanje monografije organizovala je Boračka organizacija opštine Novi Grad, a promociji je prisustvovao i zamjenik načelnika opštine gospodin Bojan Lukač.

Rate this item
(1 Vote)