English German Italian Serbian
Vi ste ovde: Početak

Отворена изложба слика Оливере Шипке

У Градској галерији у Новом Граду, у оквиру обиљежавања 12. јула, Дана општине - Петровдана, јуче је отворена изложба слика Оливере Шипке. Изложбу је отворио начелник општине Нови Град гдин Мирослав Дрљача, истакнувши овом приликом значај ликовне традиције и сликарства за нашу општину, ликовне колоније Ракани, те нагласивши да Општина Нови Град сваке године, у оквиру програма Петровданских дана, подржава културне манифестације овог типа, а у којем је овог пута изложба слика Оливере Шипке. Поред бројних посјетилаца и љубитеља умјетности, изложби је присуствовао и замјеник начелника општине гдин Бојан Лукач. 
Оливера Шипка рођена је у Бањој Луци 12.6.1986. године. Дипломирала је на Академији умјетности у Бањој Луци на графичком смјеру у класи проф. Бранка Миљуша. Мастер студије, смјер сликарство, завршила је у Бањалуци 2016. године. Ауторка је неколико самосталних изложби: "Слике и цртежи", Галерија "Ђура Јакшић, Бањалука 2011, Галерија Академије уметности у Београду 2014, Галерија умјетности у Бањалуци 2016. итд. За своје сликарство је награђивана са више престижних награда, између осталих Наградом за графику "Музеја Козара" 2006, Наградом за графику Академије умјетности Бањалука 2009, 3. мјесто на деветом такмичењу умјетника са простора бивше Југославије, Галерија УЛУС Београд 2015. 
Сликарство Оливере Шипке преноси сажету исповијест једног свијета детаља, интимно везаних за ауторкину визију боја, ријечи и површине. Простор који ауторка осликава везан jе за њен доживљај традиције и редукцију свијета села, уско везаних за њен одлазак у родно село Вука С. Караџића Тршић, а у којем до изражаја долазе одјеци и детаљи дати у сликама дјетињства, писмености, живота и радости, окрутности, славе и морала.
"Сликарство је у мом случају лично, приповједачко и, на неки начин, исповједачко. На слици постоје кључне ствари, кључни моменти и мјеста кључног значења", нагласила је ауторка у свом магистарском раду "Отворена визуелна значења".
Изложба слика у Галерији биће отворена за посјетиоце од 10. до 22. јула 2017.

Rate this item
(0 votes)