English German Italian Serbian
Vi ste ovde: Početak

OBILJEŽEN DAN STRADANJA CIVILNOG STANOVNIŠTVA OPŠTINE NOVI GRAD U II SVJETSKOM RATU

U zaseoku Vurune, sela Donje Vodičevo u Novom Gradu, danas je održan parastos i položeni su vijenci na dva spomen obilježja u znak sjećanja na desetine civila, pretežno žena i djece, koji su u ovom mjestu Ustaše na zvjerski način ubile na Ilindan 1941. godine.

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine velika tragedija je zadesila područje tadašnjeg Bosanskog Novog. Na ovom terenu je oko 20 dana harala Pavelićeva legija i za to vrijeme, u nekoliko navrata likvidirala brojno seosko stanovništvo, na najsvirepiji način. U ovom pogromu ubijeno je i 106 djece, svih uzrasta, od tek rođenih do 14 godina, a samo u zaseoku Vurune sela Donjeg Vodičeva, u jednom podrumu, zaklano je 24 djece.

Prema svejdočanstvima zabilježenim u knjizi „Krvavi pečat“, u Vurunama se tog kobnog dana, bježeći pred ustaškim pokoljem, sakupilo preko 120 ljudi, pretežno žena i djece iz Gajića, Jančića, Landupa, Milašina, Miloševića, Miljuša i Radića. Zajedno sa članovima 10-ak kuća Vuruna sakrili su se u nadi da su bezbjedni, da im niko neće nauditi. Bili su potpuno nemoćni, nenaouraži, iscrpljeni i nisu predstavljali nikakvu prijetnju po ustaške snage. Ovdje su se sakrile žene, majke, u nadi da će ovdje pružiti sigurnost svojoj djeci. Nažalost, nisu imali pravo, o čemu govore jeziva svjedočanstva nekolicine preživjelih, koja kažu da su u zaseoku Vurune u subotnje predvečerje 2. avgusta 1941. godine Ustaše brutalno ubile 75 nedužnih duša, pretežno  žena i djece. Iz ovog poklolja 42 žrtve su sahranjene u zajedničku gorobnicu u Bukviku, na kojoj je poslije 39 godine postavljena spomen ploča. Preostale 33 žrtve i još 22 iz istovremenog pokolja koji se dogodio u podrumu Dušana Vurune sahranjene su zajedno u koritu potoka Kadinac. Troje ljudi je umrlo ubrzo nakon toga od zadobijenih rana i ukopano odvojeno.

Ovaj datum, koji je od velikog značaja za srpski narod, obilježen je i u Maslovarama parastosom u hramu Svete velikomučenice Marine, za stradale iz sela Maslovare, Crna Rijeka i Jošava, a pomen je održan kod spomen kosturnice u Crnoj Rijeci, kao i kod spomen-table na željezničkoj stanici u Blagaj Rijeci.

 

Last modified on sreda, 02 avgust 2017 15:00