English German Italian Serbian
Vi ste ovde: Početak

OBILJEŽENE 22 GODINE OD ODBRANE ZAPADNIH GRANICA SRPSKE OD HRVATSKE AGRESIJE

U Novom Gradu danas je, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, održana centralna manifestacija obilježavanja 22 godine od odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije.
U okviru obilježavanja ovog datuma, svrstanog u one od velikog značaja za Republiku Srpsku, vijence su kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjica kod Novog Grada i kod spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu, između ostalih delegacija i pojedinaca, položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Vanja Bajić, Slobodan Protić i Milanko Mihajilica, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, delegacije Opštine Novi Grad, komandanata odbrane zapadnih granica Srpske, republičkih organizacija civilnih žrtava rata, zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Saveza ratnih vojnih invalida,
Prisutnima se nakon parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, kod Centralnog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata obratio načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača, koji je ovom prilikom izjavio: „Danas su mi emocije izmješane. S jedne strane osjećam ponos i radost zbog toga što se na današnji dan slavi sloboda koju mi danas uživamo, a s druge strane, osjećem neizmjernu tugu jer smo danas odali pomen svim onim hrabrim ljudima, vojnicima, policajcima i civilima, koji su svoje živote dali za tu slobodu.“
Prisutnim se nakon Drljače obratio i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, te Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović. Srčana i emotivna obraćanja svih govornika obilježena su zajedničkom tvrdnjom da do danas niko za zločine počinjene '95. nije odgovarao, te da se na srpske žrtve nikada ne smije zaboraviti.

Podsjećanja radi, na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji su ubijena 104 lica, od kojih 54 civila, 44 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.