English German Italian Serbian
Vi ste ovde: Početak

DODJELJENE DONACIJE POVRATNICIMA I RASELJENIM LICIMA

Na teritoriji opštine Novi Grad sprovodi se projekat Opštine Novi Grad i UNHCR-a, koji za cilj ima osnaživanje opštinskih kapaciteta za (re)integraciju povratnika i raseljenih lica i usvajanje metodologije prioritizacije dodjele pomoći zasnovane na potrebama i mogućnostima.

Srovođenjem projekta osnaživanja opštinskih kapaciteta opština i gradova. koji se realizuje u u Bihaću, Novom Gradu, Kotor Varoši, Lukavcu, Doboju i Čapljini, u opštini Novi Grad do danas su 44 raseljene i povratničke porodice dobile pomoć za ekonomsku održivost.

Od aprila do avgusta ove godine zajedničke komisije, sastavljene od opštinskih eksperata i eksperata iz lokalnih civilnih društava, terenskog osoblja UNHCR-a i Hilfswerk Austria International-a kao izvršnog partnera, bile su angažovane u zajedničkim aktivnostima validacije podataka i obuke predstavnika Opštine za pripremu projekata zasnovanih na analizama podataka s terena.

Tokom primopredaje pomoći za ekonomsku održivost i posjete delegacije Opštine i UNHCR-a koju su predvodili načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača i rukovodilac operacija UNHCR-a u BiH, Olivier Mouquet posjećene su povratničke porodice Elvisa Agičića iz naselja Urije i Ferida Ekića iz Blagaja, te porodica Radiše Ćulibrka, koja je odlučila svoje raseljeništvo okončati integracijom u Novom Gradu.

Tom prilikom, načelnik Drljača izjavio je: "Ovaj projekat je veoma značajan jer je obuhvatio raseljena lica i povratnike koji ni 25 godina nakon rata nisu ekonomski ojačani. Projekat je definisan na osnovu potreba korisnika koji su dobili alate i mašine koji će im pomoći da svojoj porodici obezbijede egzistenciju."

Mouquet je ispred UNHCR-a ponovio opredjeljenost UN-ove agencije za izbjeglice da se se kod donatorske zajednice zalaže za pomoć onim opštinama u BiH koje prilikom prioritizacije pomoći primjenjuju pristup zasnovan na potrebama i imaju jasno kvantitativno i kvalitativno znanje o preostalim potrebama raseljenih i povratnika te izjavio:

“Nakon više od dvije decenije operativnog angažmana u Bosni i Hercegovini, vrijeme je da organizacije poput UNHCR-a finaliziraju tranziciju s direktne individualne asistencije na promociju relevantne sistemske metodologije zasnovane na saznanjima koju implementiraju lokalni, entitetski i državni servisi i vlasti. Takva metodologija je zasnovana na preciznom mapiranju potreba i prikupljanju relevantnih podataka bez kojih se finansijski resursi ne mogu angažovati. Uz našeg partnera HWA, radili smo s Opštinom Novi Grad na implementaciji takve metodologije, te je današnja dodjela pomoći direktni rezultat učinkovitosti iste. Zajednički cilj nam je i da drugi zainteresovani akteri u zemlji i inostranstvu budu ohrabreni uspješnosti naših zajedničkih napora u uspostavljanju transparentnih mehanizama u opštini, te da pruže podršku u budućnosti.”