English German Italian Serbian
Vi ste ovde: PočetakSkupština opštineOdbornici AktuelnostiПотписани уговори о спровођењу програма сертификације

Потписани уговори о спровођењу програма сертификације

Представници Привредне коморе Републике Српске у петак су у Бањој Луци потписали уговоре о спровођењу програма сертификације са начелницима општина Нови Град, Брод и Прњавор, а свечаном потписивању уговора испред Општине Нови Град присуствовао је замјеник начелника Општине Нови Град Бојан Лукач.

Највећи изазов локалних заједница у данашње вријеме је привлачење инвестиција, које представљају најефикаснији начин отварања нових радних мјестра, запошљавања локалног становништва, повећавање прилива новчаних средстава у буџет Општине, развоја инфраструктуре,односно раста стандарда и повећања благостања локалног становништва.

BFC процес (Busines Friendly Certificate), односно сертификација општина са повољним пословним окружењем је процес који промовише стандарде и омогућава оцјену квалитета услуга и информација које локалне управе пружају привредницима, односно гаранција да ће постојећи привредници као и потенцијални ивеститори ,добити услуге и информације који спадају у надлежност локалних управа. Ово је најбоњи механизам да Општина Нови Град постане препознатљива као Општина која има послован амбијент,што је ефикасан начин за задржавање постојећих и привлачење нових инвестиција на подручју наше Општине.

„Ми смо јуче потписали уговор са Привредном комором РС о уласку у процес  BFC-a,  a да бисмо добили овај сертификат, Општина мора у року од једне године да испуни 12 критеријума у одређеним областима”, изјавио је Лукач, и додао: „Битно је споменути да ће у току овог процеса Општина имати подршку организације CRS Catolic relief Services, са којом је потписан протокол о сарадњи. Ова подршка ће се реализовати у оквиру RAST пројекта који финансијски подржава Америчка агенција за међународни развој (USAID), а имплементира га ЦРС”.

Општина Нови Град је у протеклом периоду реализовала низ активности који доприноси испуњавању критеријума BFC –а, међу којима се као битније могу споменути формирање радне групе за BFC сертификацију, усвајање Стратегија развоја Општине и активирање Привредног Савјета.

„Ми ћемо у наредном периоду морати извршити процјену испуњености свих услова прописаних BFC -ом,а након тога кренути у испуњавање ових услова који нису до сада испуњени и то у току једне године. Уколико сви предвиђени услови буду испуњени у потребној мјери Општина Нови Град ће добити статус Општине са повољним пословним окружењем“, рекао је Лукач.

Овај статус и коришћење BFC знака у свим јавним и промотивним активностимаОпштине биће јасан сигнал потенцијалним ивеститорима да инвеститор када долази зна дадолази у организован систем и да може очекивати повољан пословни амбијент .

 

Last modified on nedelja, 25 jun 2017 23:44