English German Italian Serbian
Vi ste ovde: PočetakSkupština opštineOdbornici AktuelnostiОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СТРАДАЊА ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА ОПШТИНЕ НОВИ ГРАД У II СВЈЕТСКОМ РАТУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СТРАДАЊА ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА ОПШТИНЕ НОВИ ГРАД У II СВЈЕТСКОМ РАТУ

У сриједу, 02.08.2017. године, Комисија за његовање традиције ослободилачких ратова општине Нови Град, у сарадњи са Општинским одбором СУБНОР-а Нови Град и Општинском борачком организацијом, организује обиљежавање Дана страдања цивилног становништва општине Нови Град у II свјетском рату.

На подручју тадашње општине Босански Нови, током Другог свјетског рата, цивилно становништво је страдало на многим познатим и непознатим губилиштима. На најсвирепији начин, велики број цивила са подручја наше општине скончао је свој живот у усташким концентрационим логорима Јасеновац и Доња Градина.

Крајем јула и почетком августа 1941. године огромна трагедија је задесила подручје тадашњег Босанског Новог. Једна бојна тек устројеног Павелићевог ''тјелесног здруга'' задржала се на овом терену око 20 дана и за то време, на најбестијалнији начин, убијала становништво у сеоским крајевима.

У овом погрому убијено је и 106 дјеце, свих узраста, од тек рођених до 14 година. Само у засеоку Вуруне села Доњег Водичева, у подруму једне куће, поклано је 24 дјеце.

 

Огромне жртве су пале и на подргмечком дијелу наше општине, посебно на подручју Масловара, Јошаве и Благај Ријеке. Укупан број цивилних жртава око Босанског Новог у периоду Другог свјетског пење се на преко 6000.

 

Обиљежавање Дана страдања цивилног становништва општине Нови Град у II свјетском рату ове године биће одржано 02.08.2017. године од 11.30 часова у засеоку Вуруне, Доње Водичево, гдје ће код спомен обиљежја на заједничој гробници бити служен парастос и положени вијенци.

 

На иницијативу потомака и породица страдалих цивила, овај датум ће се обиљежити и у Масловарама парастосом у храму Свете великомученице Марине, за страдале из села Масловаре, Црна Ријека и Јошава, са почетком у 11.00 часова. Затим ће бити одржан помен код спомен костурнице у Црној Ријеци, као и код спомен-табле на жељезничкој станици у Благај Ријеци.

 

Позивају се сви грађани општине Нови Град, посебно становници ових села, те потомци и поштоваоци жртава, да узму учешћа у обиљежавању овог догађаја.