English German Italian Serbian
Vi ste ovde: PočetakSkupština opštineOdbornici AktuelnostiODRŽANO EDUKATIVNO-PREVENTIVNO PREDAVANJE IZ OBLASTI BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA

ODRŽANO EDUKATIVNO-PREVENTIVNO PREDAVANJE IZ OBLASTI BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA

U organizaciji Opštine Novi Grad, Policijske stanice i Kulturno-obrazovnog centra, u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad održano je edukativno-preventivno predavanje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja pod nazivom „Život poslije Života“. 
„Život poslije Života“ je i naziv dokumentarnog filma, autora Sanje Jokić, koji je prikazan ovom prilikom, a koji govori o životu dvije osobe nakon stradanja u saobraćajnoj nezgodi, ali i o predrasudama i preprekama sa kojima se suočavaju lica sa invaliditetom. Nakon projekcije filma, prisutni su Sanji Jokić, koja je zbog posljedica saobraćajne nezgode i sama korisnik invalidskih kolica, imali priliku postavljati pitanja. Sanja je o nezgodi, o oporavku, suočavanju sa okolinom, preprekama sa kojima se suočava, emocijama koje su njena pokretačka snaga, kao i onim koje su dominirale nakon stradanja i saznanja da zbog povrede neće moći da se kreće bez invalidskih kolica, govorila otvoreno, iskreno i bez ustezanja.
Nakon poruke ove mlade, energične, harizmatične i svestrane žene, upućene prvenstveno mladim vozačima, koji su bili prisutni u velikom broju, da izbjegavaju rizična ponašanja u saobraćaju, da ne voze brzo ili pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci, da zastanu, razmisle - da prigrle život, o povredama u saobraćajnim nezgodama, te o statističkim podacima, kada je u pitanju stradanje mladih vozača, govorio je i komandir Policijske stanice Novi Grad Dragan Trivanović. 
Primjerima iz stvarnog života, te teorijskom obradom problematike, zaokružena je cjelina predavanja koje je za cilj imalo da ukaže javnosti na ozbiljnost posljedica saobraćajnih nezgoda. Edukacijom o posljedicama željelo se djelovati preventivno, jer upravo znanje o posljedicama je ono što će često spriječiti rizična ponašanja.
Ciljna grupa organizatora predavanja su bili prvenstveno srednjoškolci, koji su u upravo u periodu kada polažu vozačke ispite, ali poruka filma „Život poslije Života“, zaista je takva da bi svaki učesnik u saobraćaju, bez obzira na ketegoriju, pol i starosnu dob, trebao da je i čuje i vidi. 
Život je nepredvidiv i jedan trenutak je dovoljan da se iz korijena promijeni, stoga kako Sanja kaže: “Prigrlite život“.