English German Italian Serbian
Vi ste ovde: PočetakSkupština opštineOdbornici Odnosi s javnoscu

Polaganjem vijenaca obilježen 1. maj, Dan oslobođenja Novog Grada

petak, 28 april 2017 13:52 Published in Aktuelnosti
Tagged under

Povodom 1. maja, Dana oslobođenja Novog Grada u Drugom svjetskom ratu, načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača, njegov zamjenik Bojan Lukač, te predstavnici SUBNOR-a i BORS-a  položili su danas vijenac na spomen obilježju Majka partizanka u Novom Gradu.  Ovom prilikom, pored pomenutih, prisutnim predstavnicima Udruženja ratnih vojnih invalida, porodicama poginulih boraca, sugrađanima i učenicima Gimnazije "Petar Kočić" obratio se Drago Todić, predsjednik SUBNOR-a, koji je govorio o Novom Gradu i stradanjima koja su pala na teret ovog  grada za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon toga profesor istorije Gimnazije "Petar Kočić", Dubravka Živković, održala je kratko, ali veoma poučno predavanje o istorijskim dešavanjima u Novom Gradu, kao i o njegovom oslobođenju,  te je, između ostalog, navela da je od izuzetnog značaja da se novim naraštajima govori o stradanjima predaka koji su svoje živote utkali u temelje Novog Grada.

 

 На основу члана 160. Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе(''Службени гласник Републике Српске'' број: 97/16), Начелник општине Нови Град  р а с п и с у ј е

 

 

ЈАВНИ КОНКУРС

за пријем намјештеника у радни однос на неодређено вријеме у

Oпштинску управуопштине Нови Град 

 

Javni konkurs može se preuzeti u prilogu.

 

Na osnovu identifikovanih potreba, i u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave, projekat LIR je pokrenuo program za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća (Start-up) kako bi se povećala sveukupna ekonomska aktivnost u odabranim lokalitetima i kreirala nova radna mjesta.

 

Osnovni ciljevi Start-up programa je pružanje preduzetničke obuke za do 40 polaznika, registracija novih preduzeća i stvaranje novih radnih mjesta, kao i jačanje poslovne infrastrukture i, na bazi ostvarenih rezultata i iskustava, stvaranje modela za buduću podršku novim poduzetnicima u poslovanju.

 

Za polaznike koji budu odabrani na osnovu otvorenog javnog poziva Start-up program uključuje:

1.      Specijalistički višednevni trening program za preduzetnike;

2.      Bespovratna finansijska podrška za realizaciju do 5 najbolje ocijenjenih biznis planova u visini do 7.000KM;

3.      Mentorska podrška i praćenje tokom prve godine poslovanja za 5 najbolje ocjenjenih biznisa.

 

Info-sesija će se održati u prostorijama Opštine Novi Grad (sala Skupštine opštine) u srijedu 26.04.2017. godine u 11.00 sati.

 

Pozivamo zainteresovana fizička lica sa područja opštine Novi Grad da učestvuju na info sesiji.

 

Više informacije o Start-up programu i javni poziv za prijave možete naći na UNDP web stranici: 

http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/presscenter/articles/2017/04/07/lir-projekat-javni-poziv-za-u-e-e-u-programu-za-razvoj-preduzetni-tva-i-podr-ku-osnivanju-preduze-a-start-up-.html

 

 

У организацији Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, дана 23. априла 2017. године, са почетком у 11.00 часова, у Спомен подручју Доња Градина обиљежиће се Дан страдања жртава усташког злочина-геноцида у Другом свјетском рату.

Имајући у виду значај обиљежавања овог историјског догађаја, Општина Нови Град обезбједила је превоз - један аутобус - до Спомен подручја за преживјеле логороше, породице убијених, као и све заинтересоване грађане који желе својим присуством одати дужно поштовање страдалим у највећем стратишту система концентрационих логора Јасеновац.

Полазак аутобуса је 23. априла, испред Ловачког дома код Градске бине, у 8.30 часова.

Овом догађају присуствоваће највиши званичници Републике Српске и институција БиХ, Републике Србије, Израела, као и представници међународне заједнице и дипломатског кора.

 

Održana tradicionalna Vaskršnja izložba

utorak, 18 april 2017 23:47 Published in Aktuelnosti
Tagged under

U ponedeljak, 17.04.2017, u Gradskoj galeriji u Novom Gradu održana je tradicionalna "Vaskršnja izložba". 

Tom prilikom učenici osnovnih škola priredili su izložbu likovnih radova, a izložena su i vaskršnja jaja koja su pripremale žene članice Aktiva SNSD-a Novi Grad.

Likovni radovi Milice Јakovljević i Maje Kukavice, učenica petog razreda Osnovne škole ”Vuk Karadžić”, proglašena su od strane žirija najuspješnijim.

 

Prema ocjeni žirija nagradu za najljepše ukrašeno jaje pripala je Neveni Šuškalo. A tradicionalno na manifestaciji su predstavljeni i radovi djece sa invaliditetom članova iz Udruženja "Iskra".

Članice Aktiva žena SNSD-a Novi Grad organizovale su takođe humanitarnu akciju za najugroženije, uručivši im tom prilikom hranu i uskršnja jaja kako bi dostojanstveno proslavili Vaskrs. Izložbi je, pored predsjednice Opštinskog odbora SNSD-a Novi Grad Snježane Rajilić, prisustvovao i načelnik opštine Miroslav Drljača, te zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač. Pokrovitelj ove manifestacije bila je opština Novi Grad.

 

Potpisan protokol o saradnji s Hilsfwerk Austria

četvrtak, 13 april 2017 14:32 Published in Aktuelnosti
Tagged under

Gradonačelnici, načelnici i predstavnici gradova i opština Novog Grada, Bihaća, Doboja, Čapljine, Kotor Varoši i Lukavca 11. aprila u Neumu su potpisali protokol o saradnji s Hilsfwerk Austria International (HWI) povodom početka realizacije projekta “Pružanje pomoći za održivost raseljenim licima i povratnicima i podršku UNHCR-u pri upravljanju podacima”.

Projekat, koji je inicirao UNHCR, za cilj ima transfer metodologije odabira korisnika iz redova raseljeničke i povratničke populacije temeljen na potrebama opisanima u Revidiranoj strategiji za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, te validaciju podataka o ciljanim grupama na šest navedenih lokacija.

Ovo osnaživanje lokalnih vlasti i njihovog partnerstva s civilnim društvom uključuje i sticanje znanja i vještina za pripremu ciljanih projekata temeljenih na kvalitativnoj i kvantitativnoj analizi potreba, te ažurnom upravljanju informacijama.

Francesca Bonelli, zamjenica Regionalne predstavnice UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu „Projektom kojeg UNHCR finansira s 2.5 miliona KM, pomoći će lokalnim vlastima prilikom upravljanja mehanizmima za iznalaženje rješenja za raseljena lica i povratnike i poboljšanja kvaliteta života svojih sugrađanki i sugrađana” rekla je Francesca Bonelli, zamjenica Regionalne predstavnice UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu, te dodala „većina projektnih sredstava usmjeriće se u pružanje podrške za ekonomsku održivost korisnicima koje će zajedničke komisije, primjenjujući metodologiju zasnovanu na potrebama, dodjeliti najugroženijima“.

Uključenost predstavnika udruženja povratnika i raseljenih lica sa šest lokacija u procese od izuzetnog je značaja za uspješnost projekta, kako iz perspektive prepoznavanja onih kojima je pomoć najpotrebnija, tako i iz perspektive odabira ciljane pomoći koja može osigurati trajnost odabranog rješenja.

„Snaženje kapaciteta lokalnih zajednica da uzmu aktivnije učešće u procesima prikupljanja podataka o porodicama u potrebi, te rade na razvoju i pripremi projekata kojim bi se poboljšao ekonomski ambijent za ovu kategoriju korisnika je od ključnog značaja za trajno i održivo rješenje za raseljena lica i povratnike“ rekla je Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International za Bosnu i Hercegovinu.

„Ovaj projekat je veoma značajan, kako za ranjive kategorije prema kojima je usmjeren, tako i za lokalne zajednice, koje će kroz implementaciju ovog i ovakvih projekta naučiti više o potrebama najugroženijih građana, te formirati i ažurirati baze podataka, što je svakako jedan od osnovnih preduslova za adekvatno djelovanje i upravljanje aktivnostima, a u cilju poboljšanja uslova života raseljenih lica i povratnika“, rekao je Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad.

Upravljanje podacima i pripreme projekata, tema je edukacije koja je osigurana za predstavnike gradova/opština koji rade na iznalaženju rješenja za raseljene i povratnike koja je otpočela odmah nakon svečanog dijela skupa u Neumu.

Vaskršća čestitka

četvrtak, 13 april 2017 13:58 Published in Aktuelnosti
Tagged under

 Начелник општине Нови Град и предсједник Скупштине општине Нови Град, поводом највећег хришћанског празника Васкрса, упућују свим грађанима православне, те католичке вјероисповјести, искрене честитке, са жељом да радост Васкрса подијеле са својим најдражима у миру, здрављу и благостању.

 

 

 

                                                                  ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ                                 НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ

                                                                   Мирко Згоњанин, дипл. екон.                        Мирослав Дрљача, дипл. инж. шум.

 

 

                                                                                                                                                               

                                        

 

Na današnjoj prezentaciji firme "Sava Garden & More" o agrotehnici paprike, vrste kapija, prisustvovali su poljoprivrednici naše opštine, koji ove godine planiraju sadnju ove vrste paprike. 
Agronom Marko Karan naveo je da bi preuzimanje i sadnja paprike trebalo da se obavi oko 20. maja. 
Danas su poljoprivrednici takođe imali priliku da čuju i nesto više o samoj proizvodnji, uslovima, pravilima sadnje, pripremi zemljišta za sadnju, postavljanju sistema za navodnjavanje, vezanju paprika, te ostale korisne savjete za uspješnu proizvodnju i zaštitu od bolesti. Poljoprivrednim proizvođačima u skupštinskoj sali Opštine obratio se i Andreas Arnold, predstavnik kompanije GIZ.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

sreda, 12 april 2017 14:27 Published in Aktuelnosti
Tagged under

  ОБАВЈЕШТЕЊЕ

 

Обавјештавају се грађани општине Нови Град да Општинска управа Општине Нови Град неће радити у дане православног Васкрса и католичког Ускрса, који су Законом о празницима Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 43/07) проглашени као вјерски празници.

У складу с тим нерадни дани су:

 -14.04. (Велики петак),

-17.04. (Васкршњи/Ускршњи) понедељак

 

 

С поштовањем,

 

                                                              НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ

                                                               Мирослав Дрљача, дипл. инж. шум.

OBAVJEŠTENJE za vlasnike privatnih šuma

sreda, 12 april 2017 14:08 Published in Aktuelnosti
Tagged under

Obavještavaju se građani opštine Novi Grad, vlasnici privatnih šuma, da će, u periodu od polovine aprila do kraja septembra 2017. godine, zaposleni u privrednom društvu ''Šuma Plan'' d.o.o. iz Banjaluke vršiti mjerenja i prikupljanje podataka za izradu Šumskoprivredne osnove za šume u privatnom vlasništvu na području opštine Novi Grad za period u periodu 01.01.2018. godine do 31.12.2027. godine.

Izrada Šumskoprivredne osnove za šume u privatnom vlasništvu na području opštine Novi Grad je zakonska obaveza Opštine Novi Grad, pa molimo građane, vlasnike privatnih šuma, da zaposlenima u privrednom društvu ''Šuma Plan'' d.o.o. iz Banjaluke omoguće prilaz svojim parcelama, te eventualno daju druge podatke kako bismo došli do što kvalitetnijeg dokumenta Šumskoprivredne osnove.

Prethodna12345678910Sledeća
Strana 1 od 51