English German Italian Serbian
Vi ste ovde: PočetakSkupština opštineTehnička službaAktuelnostiПарастосима и спуштањем вијенаца у Уну обиљежено страдање Срба у "Олуји"

Парастосима и спуштањем вијенаца у Уну обиљежено страдање Срба у "Олуји"

У Храму апостола Петра и Павла у Новом Граду и у селу Сводна јуче су служени парастоси, а вијенци су положени код спомен-обиљежја у насељу Туњица, те код крста у мјесту Сводна. У знак сјећања на прогон и страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја", замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач и директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац запалили су свијеће на "Мосту спаса" у Новом Граду којим је 1995. године прошло више од 100.000 избјеглица из Реублике Српске Крајине, а спуштени су  и вијенци у ријеку Уну.

У Храму Светог Саве  у Сводни служен је и парастос за пострадале у нападу хрватске авијације на избјегличку колону у Сводни када су живот изгубили Марија и Раде Галогажа и Миле Малобабић из Савског поља код Вргинмоста, а рањене четири жене и четворо дјеце из њихових породица.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач изјавио је да је акција "Олуја" била један од најтежих периода за српски народ у његовој новијој историји.

- За те злочине нико није одговарао. "Олуја" је злочин који је прошао без казне, што је још једна чињеница која потврђује да се то све одиграло под патронатом међународне заједнице - истакао Лукач.

Присуствујући парастосу и спуштању вијенаца у Уну са "Моста спаса" Саво Штрбац,  директор Документационо-информационог центра "Веритас"изјавио је да је у последњем рату у Хрватској, према подацима овог центра, било 7.299 српских жртава од којих је у "Олуји" живот изгубило 1.859.

- Током рата у Хрватској нестало је 1.804 Срба, од тога 795 у "Олуји" - рекао је Штрбац.

Парастосима и полагњу вијенаца присуствовали су и представници удружења Срба избјеглих из Хрватске, представници Борачке организације општине Нови Град,  Општинске организације породица погинулиг бораца и несталих цивила Нови Град и политичких странака.

Злочин "Олуја" за прогнане Србе још траје, а породице жртва чекају задовољење правде, будући да за страдања Срба у "Олуји" скоро нико од надлежних за злочине није одговарао.

У знак сјећања на српске жртве "Олује" данас ће код спомен-крста на Петровачкој цести бити служен парастос и положено цвијеће. На том мјесту је августу 1995. у бомбардовању колоне српских избјеглица од стране хрватске авијације живот изгубило девет лица.

 

 

 

 

Last modified on ponedeljak, 07 avgust 2017 10:13