English German Italian Serbian
Vi ste ovde: PočetakSkupština opštineTehnička službaOdnosi s javnoscu

Министар у Министарству саобраћаја и веза Владе Републике Српске Неђо Трнинић посјетио је данас општину Нови Град, гдје се састао са начелником ове општине Мирославом Дрљачом.

На састанку је говорено о проблемима у Жељезници Републике Српске, реструктурирању унутар предузећа,  реконструкцији појединих дионица на територији општине Нови Град, те о значају чворишта у Новом Граду и Секције за СТД Нови Град. На састанку је, поред других питања важних за територију и становништво општине Нови Град,  било ријечи и о изградњи аутопута до Приједора и брзе цесте од Приједора до Новог Града. Пажња је посвећена и питањима везаним за мост на ријеци Уни, а било је ријечи и о процедурама које су потребне да би се обезбиједила неопходна техничка документација за мост, како би се исти ставио у фунцкију за робни транспорт.

Састанак је одржан у кабинету начелника општине Нови Град, а присутни су били и помоћник министра саобраћаја и веза Весна Вожни, шеф Кабинета министра саобраћаја и веза Данка Жугић, замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач, предсједник Скупштине општине Нови Град Мирко Згоњанин, посланици у Народној скупштини Републике Српске Вања Бајић и Сенад Братић, директор Радија Нови Град Дајана Балабан, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Зоран Мијатовић, те директор Секције за СТД Нови Град Никола Жујић.

Позив за пољопривредне произвођаче

sreda, 22 mart 2017 17:17 Published in Kultura
Tagged under
 
Одсјек за пољопривреду Општинске управе Нови Град позива заинтересоване пољопривредне произвођаче да у петак 24. марта, са почетком у 11:00 часова, у просторијама Културно-образовног центра, (бивша касарна), присуствују предавањима на којима ће представници Пољопривредног института Републике Српске – Бања Лука, говорити о технологији узгоја соје, производњи крмног биља и кукуруза.

У скупштинској сали Општине Нови Град, данас 22.03.2017, одржана је сједница Општинске изборне комисије са представницима политичких странака и групама грађана.

Циљ састанка је био да се горе наведеним субјектима дају основне информације везане за избор чланова савјета мјесних заједница, уз подјелу потребних образаца. На сједници је било присутно једанаест представника политичких странака и два лица која на листама намјеравају представљати групе грађана. Сви присутни су се једногласно сагласили са предлозима ОИК-а за подјелу бирачких мјеста унутар мјесних заједница.

Да подсјетимо, као термин за одржавање избора за савјете мјесних заједница одређен је 13. мај 2017. 

ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске реализује "Пројекат подршке самозапошљавању у 2017. години" чија је укупна вриједност 2.000.000 КМ а који се финансира из средстава Завода за запошљавање Републике Српске.

Пројектом је обухваћено запошљавање лица са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске који активно траже запослење и пријављени су на евиденцију прије објављивања Јавног позива кроз финансирање самозапошљавања за 400 лица у износу од 5.000,00 КМ по једном незапосленом лицу што укупно износи 2.000.000 КМ.

Реализација овога Пројекта и начин дозначавања средстава вршиће се у складу са Пројектом и Правилником о условима, критеријумима и начину спровођења мјера активне политике запошљавања („Службени гласник Републике Српске" број: 20/17).

Завод ће вршити праћење и контролу Пројекта најмање 12 мјесеци од датума отпочињања властите дјелатности, односно заснивања радног односа.

Средства се одобравају бесповратно а дозначавање средстава ће се вршити на сљедећи начин:
- 70% уговореног износа биће исплаћено по потписивању уговора, а по подношењу одговарајуће документације од стране корисника (рјешење о регистрацији дјелатности, рјешење о регистрацији пореског обвезника у Пореској управи (ЈИБ), образац ПД 3100 (Пријава/Промјена/Одјава уплате доприноса) и уговор са банком о отварању жиро-рачуна),

- 30% биће исплаћено након истека уговореног периода од 12 мјесеци уколико испуњава обавезе из уговора.

Povodom dana policije u vrtiću "Pčelica Maja" u Novom Gradu, danas, 21.03.2017, Policijska stanica Novi Grad i Auto-moto društvo "Una" Novi Grad, organizovali su preventivnu aktivnost pod nazivom "Bezbjedno učešće predškolske djece u saobraćaju". Edukacija je održana u dve predškolske grupe, sa djecom uključenom u program pripreme djece u godini pred polazak u školu.

 

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача јуче, 20.03.2017, у скупштинској сали Општине, потписао је и уручио уговоре о стипендирању најуспјешнијим младих спортистима општине Нови Град.

На конкурс за додјелу стипендија пријавила су се 32 кандидата. Након што је комисија извршила бодовање сваког поједниначног захтјева, објављена је и ранг листа са 23 кандидата која задовољавају све критеријуме. Осим општих услова кандидати су морали задовољити и посебне услове, а то су да су се у протеклој години активно бавили спортским активностима, остварили значајне резултате на званичним такмичењима у РС, БиХ и међународним званичним тачкмичењима. Стипендије су отишле у руке 2 члана Тениског клуба „Слобода“, 4 члана Карате клуба „Рајко Црнобрња Глиго“, 7 чланица Женског кошаркашког клуба „Слобода“, 3 члана Кошаркашког клуба „Слобода 73“, једне чланице Женског фудбалског клуба „Младост“, 4 чланице Одбојкашког клуба „Смеч“, и 2 члана Фудбалског клуба „Слобода“.

За додјелу стипендија Општина Нови Град издвојила је 7.360,00 КМ , а оне ће се исплаћивати на мјесечном нивоу.

ПОЗИВ

ponedeljak, 20 mart 2017 10:03 Published in Aktuelnosti
Tagged under

 

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА

ОПШТИНА НОВИ ГРАД

ОПШТИНСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

 

Број: 6/17

Датум: 17.03.2017. године

 

 

 

 

ПОЗИВ

 

          Позивамо представнике политичких странака који на подручју Општине Нови Град имају општински одбор или други вид организације; представнике Удружења грађана, која дјелују на подручју Општине Нови Град, као и грађане да дана 22.03.2017. године у 11.00 часова, у сали број 5 у згради Општине Нови Град, присуствују давању основних информација и преузимању образаца везаних за избор чланова Савјета мјесних заједница на подручју oпштине Нови Град који ће се одржати у суботу 13.05.2017. године.

         Потребни материјали биће уручени на самој сједници.

 

 

 

 

 

                    ПРЕДСЈЕДНИК

             Љубан Кнежевић, дипл. правник с.р.

 

 

 

У Народној библиотеци у Новом Граду вечерас је, у сали која је била мала да прими све љубитеље писане ријечи, одржана промоција прве књиге стихова "Моја писма никоме" младе пјесникиње из Новог Града Ане-Марије Пилиповић.
Промоцију књиге отворила је уводном ријечи директор Народне библиотеке у Новом Граду Слободанка Вујиновић. Рецензент збирке поезије Слободанка Граонић рекла је да је млада пјесникиња својим стиховима показала које вриједности цијени, изражавајући своју слободу, "искрено и без жеље да се прикаже другачијом него што јесте да би се допала."
"Млада пјесникиња Ана-Марија Пилиповић показује својом поезијом дио себе који жуди за блискошћу и разумијевањем, али не по сваку цијену. Њене пјесме су израз тренутка, лирска биографија, а ријечи је баш онолико да нам искаже шта осјећа..."
Поред младе ауторке своје стихове у књизи објавили су и Рин Личина, Душан Дубајић и Ана Марин, чије су стихове присутни такође имали прилике чути. Стихове Ане-Марије Пилиповић су поред ауторке читале и Катарина Гашић и Лидија Мијатовић.
Финансијску подршку у штампању књиге стихова младих аутора пружила је Општина Нови Град.

Данa 15. марта у Новом Граду озваничен је почетак републичке превентивне акције под називом „Освјетлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“. Кампања, која се спроводи у организацији Ауто-мото савеза Републике Српске и  Ауто-мото друштва „Уна“ Нови Град, заједно са Министарством саобраћаја и веза РС, Министарством унутрашњих послова РС, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Агенцијом за безбједност саобраћаја РС, пољопривредним удружењима и локалним заједницама, спроводиће се широм Републике Српске до 10. априла.

Овим поводом Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске и Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, окупљеним пољопривредницима подијелили су жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне прслуке и едукативни материјал.

У амфитеатру Културно-образовног центра, свим присутнима су се, након тога, обратили Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, Ранко Бабић, секретар Ауто-мото савеза Републике Српске, те Милија Радовић, директор агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске. Начелник општине Нови Град је на самом почетку поздравио присутне и изразио задовољство што једна овако значајна кампања креће из Новог Града. Он је напоменуо колико је важно да се поштују прописи, да су трактори прописно обиљежени, лако уочљиви, те колико је опасно непрописно превожење терета и људи трактором и приколицом, али и остављање блата по коловозу. „Важно је споменути да су посљедице саобраћајних незгода у којима учествују трактори веома тешке, а често завршавају и са фаталним посљедицама“, рекао је господин Дрљача и додао како очекује да ће кампања на самом крају дати позитивне резултате, те да ће се смањити број незгода са овом категоријом учесника у саобраћају.

Након тога Мићо Миљевић из Ауто-мото савеза Републике Српске пољопривредницима је одржао предавање на којем је говорено о значају поштовања прописа из безбједности саобраћаја, безбједног управљања трактором и превоза лица и терета на трактору и тракторској приколици, а са циљем утицања на промјену ставова код возача трактора, како би на јавном путу учествовали са технички исправним трактором, чистим и исправним свјетлосносигналним уређајима, користили жуто ротационо свјетло, безбједно превозили лица и терет на тракторској приколици, те поштовали саобраћајна правила. 

 

 

U Skupštinskoj sali opštine Novi Grad danas, 14.03.2017, održana je javna rasprava o Strategiji razvoja opštine za period od 2017. do 2026. godine, koja predviđa ukupno 77 projekata vrijednosti 21.690.290 KM.

Ljiljana Grab, koordinator opštinskog tima, izjavila je da se u skladu sa definisanim strateškim ciljevima planovi odnose na lokalni ekonomski razvoj, društveni razvoj i zaštitu životne sredine. "Za plan ekonomskog razvoja definisani su ciljevi - poboljšati konkurentnost malih i srednjih preduzeća, postati prepoznatljivo turističko odredište, unaprijediti komercijalnu proizvodnju i stimulisati preduzetništvo u poljoprivredi", navela je Grabova.

Ona je takođe dodala da je za ostvarivanje definisanih ciljeva predloženo 30 projekata ukupne vrijednosti 14.836.192 KM. U oblasti društvenog razvoja ciljevi su, prema njenim riječima, unapređenje infrastrukture za pružanje javnih usluga, smanjenje nezaposlenosti i bogatiji sadržaji za mlade, kao i unapređenje kapaciteta za podršku starijem stanovništvu. Za ovu oblast predviđena su 32 projekta vrijednosti 5.556.704 KM. U oblasti zaštite životne sredine definisani su ciljevi unapređenja sistema zaštite i spasavanja od prirodnih katastrofa i drugih nesreća, poboljšanje upravljanja otpadom, sistemski pristup za unapređenje energetske efikasnosti, zaštita vodotokova od komunalnog otpada i zaštita zemljišta od zagađenja i nelegalne gradnje. Za zaštitu životne sredine planirano je 15 projekata u vrijednosti 1.297.394 KM. Dokument je rađen u okviru programa "Lokalni integrisani razvoj" koji podržava Razvojna agencija Ujedinjenih nacija (UNDP). Pored zainteresovanih građana javnoj raspravi o nacrtu Strategije razvoja opštine za period od 2017. do 2026. godine prisustvovao je i zamjenik načelnika opštine Novi Grad gospodin Bojan Lukač.

Prethodna12345678910Sledeća
Strana 1 od 48