Dana 11.02.2024. godine u Novom Sadu je održan 5. „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“  koji tradicionalno okuplja Srbe iz cijelog regiona, a u okviru kojeg je vrijednosti svoga kraja predstavilo preko 160 izlagača iz Srbije ,Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Sajam je otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković,potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević kao i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

 Ministar Vučević je rekao da identitetska pitanja kao što su kultura i zajedništvo ne mogu biti sputani administrativnim mjerama i barijerama i da državne granice ne mogu srpskom narodu zabraniti da govori istim jezikom, da ima istu kulturu, vjeru i tradiciju.

Nakon ceremonije zvaničnog otvaranja upriličen je obilazak štandova i kulturno –umjetnički program.  Opština Novi Grad je imala svoj štand na sajmu na kojem su bili izloženi proizvodi naših proizvođača – zadruge Agrojapra, suveniri Želimira Perića i Udruženja „Kastrum na Uni“, „Naše teglice –Dušanka Šurlan“ , aronija proizvođača Branislava Kolundžije.

Sajam je posjetilo oko 9000 posjetioca.

Print