Udruženje građana “Zašto ne” obavjestilo je javnost o rezultatima Lokalnog indeksa otvorenosti u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, koji mjeri otvorenost, transparentnost i odgovornost jedinica lokalne samouprave prema građanima/kama.

Monitoring otvorenosti lokalnih samouprava za 2023. godinu obuhvatio je 140  jedinica lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini, a ključni pokazatelji rezultata Opštine Novi Grad su:

  • Transparentnost (budžetska transparentnost, javne nabavke, organizacijske informacije): 35.12%
  • Pristupačnost (interakcija sa građanima, javne konsultacije i rasprave, pristup informacijama): 20.74%
  • Integritet (plan integriteta, antikorupcijske politike i strategije): 55%
  • Efikasnost (izvještavanje skupštini opštine, monitoring i evaluacija rada, strateško planiranje): 100%.

Istraživanje je provedeno putem analize zvaničnih web-stranica institucija, uklјučujući ispitivanje tipa, obima, forme i učestalosti objavlјivanja podataka na zvaničnim sajtovima, anketnog upitnika kojim su ispitane institucionalne prakse u navedena četiri principa i analize pravnih propisa kojima je regulisan aspekti otvorenosti lokalne vlasti.

Prema navedenom istraživanju, Opština Novi Grad zauzela je odlično 33. mjesto u BiH sa ukupnim procentom od 52.61%.  Najbolji učinak ostvaren je u oblasti „Efikasnost“, gdje je ispunjeno 100% indikatora unutar ovog principa. Ovaj rezultat predstavlja značajan napredak u odnosu na 2020. godinu, kada je ispunjenost indikatora iznosila 45,50%, te na 2019. godinu, kada je ista iznosila samo 23,58%. Ovaj kontinuirani rast ukazuje na posvećenost Opštine unapređenju svojih usluga i transparentnosti.

Što se tiče jedinica lokalne samouprave Republike Srpske, Opština Novi Grad se nalazi na 12. mjestu, iza Bijeljine, Čelinca, Trebinja, Teslića, Banjaluke, Dervente, Zvornika, Gradiške, Šamca, Prnjavora i Prijedora,  što je još jedna potvrda strateške opredijeljenosti Opštine Novi Grad da svoj rad kontinuirano prezentuje na uvid javnosti, dajući time priliku za otvaranje šireg dijaloga i iznalaženje rješenja u korist svih građana.

Više informacija o samoj analizi dostupno putem OVOG linka, a  rezultati svih jedinica lokalnih samouprava u BiH dostupni su OVDJE.


“Lokalni indeks otvorenosti” je kompozitni indikator koji mjeri stepen otvorenosti lokalnih samouprava prema građanima u Bosni i Hercegovini kroz oko 80 indikatora. Otvorenost je ključni uslov demokratije jer omogućava građanima da dobiju informacije i znanje potrebno za ravnopravno učestvovanje u političkom životu, efektivno donošenje odluka i držanje institucija odgovornim za politike koje sprovode. S obzirom da institucije širom svijeta preuzimaju konkretne akcije u cilju povećanja svoje transparentnosti i odgovornosti prema građanima, iz istih razloga je prije četiri godine formiran Regionalni indeks otvorenosti koji mjeri stepen do kojeg su institucije zemalja Zapadnog Balkana otvorene prema građanima i društvu.