Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Sinoć je povodom Petrovdana, Dana i Krsne slave opštine Novi Grad,   na trgu Mladena Oljače održana 18. smotra folklora. Još jedna u nizu manifestacija u sklopu Petrovdanskih dana, okupila je mnoštvo ljudi, naročito mladih, zaljubljenika u foklor, tradiciju i običaje srpskog naroda.

Načelnik opštine Miroslav Drljača otvorio je manifestaciju i obratio se svim prisutnima. „Okupili smo se danas na ovoj smotri  povodom Dana i Krsne slave naše opštine, Petrovdana, u duhu narodnog zborovanja, koji nastojimo da oživimo i sačuvamo. Nama je tradicija veoma važna i držimo do nje, jer narod koji ne poznaje svoju istoriju, ne čuva svoju kulturu i tradiciju zapravo i nije narod. Zato mi svake godine obilježavamo našu Krsnu slavu, ostavštinu naših predaka, krucijalan dio naše tradicije. Još jedna veoma važna ostavština naših predaka jesu folklor i kulturno-umjetnička društva, koji ne samo što čuvaju našu tradiciju, nego i prikazivanjem kroz igre i nošnje obilježavaju, predstavljaju i žive kulturu našeg naroda“, izjavio je načelnik.

Domaćin 18. smotre folklora bilo je Kulturno- umjetničko društvo "Una", a ovom prilikom izveli nekoliko svojih koreografija: "Svadbeni običaji novskog Podgrmeča", "Sedenka se zbira", "Igre iz bosilegradskog Krajišta" i "Vlaške igre". Pored koreorafija domaćina, okupljeni su mogli uživati u koreografijama  Omladinskog  ansambla  KUD-a  "Mladost" Ljublјana, KUD-a Miloš Dujić Mišo" iz Čelinca,  SKUD-a "Dr Mladen Stojanović" Prijedor i folklornog udruženje "Perlas" Zrenjanin.

Načelnik je ovom prilikom u svom obraćanju naglasio koliko su zapravo značajna kulturno-umjetnička društva i kakva je njihova uloga u vaspitanju i oblikovanju mladih: „(...) njihovi su ciljevi očuvanje kulture, duhovnosti i tradicije, te promocija vrijednosti koje su iznjedrile umjetnost srpskog naroda. Pored toga, folklorna društva imaju još jednu veoma važnu ulogu koju ne smijemo zaboraviti, a to je okupljanje, oblikovanje i usmjeravanje naše omladine ka pravim vrijednostima, ka ljubavi prema tradiciji. Zaista je lijepo vidjeti kako naša omladina, naša djeca, naša budućnost s tolikom radošću i ljubavi gleda na naše običaje, na našu prošlost, što mi daje do znanja da su kultura i tradicija srpskog naroda u sigurnim rukama, te da će nastaviti živjeti kroz ove mlade ljude, a kasnije i kroz njihove potomke i daljnje generacije.“

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje