Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

U sklopu trogodišnjeg projekta ''LINK za suradnju/suradnju'', finansiranog sredstvima Europske unije, u saradnji s 12 lokalnih samouprava s područja BiH, postavljeno je 12 pametnih klupa koje su na raspolaganju građankama i građanima u svakoj od projektom obuhvaćenih zajednica.

Pametne klupe postavljene su s ciljem formiranja jedinstvene online mreže ili digitalnog HUB-a između lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana.

E-učestvovanje i digitalna demokratizacija omogućena je putem software-a integrisanog u pametne klupe, a građankama i građanima daje mogućnost iskazivanja mišljenja o pitanjima vezanim za njihovu lokalnu zajednicu. Prikupljeni podatci će biti na uvidu lokalnim samoupravama u cilju konkretnih akcija participativne demokratije. Ovakav pristup znači bržu i direktniju komunikaciju građana i vlasti, kroz samo par klikova.

Pored ovog vrijednog alata komunikacije, pametne klupe sadržavaju i mogućnost besplatne wifi konekcije, mogućnost punjenja mobilnih uređaja i elektičnih romobila, kao i parking mjesta za iste električne romobile.  

Pametne klupe se mogu koristiti u sljedećim lokalnim zajednicama: Berkovići, Jablanica, Kostajnica, Maglaj, Mostar, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Ravno, Trebinje, Zavidovići i Žepče.

Projekt ‘’Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i OCD-a u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju’’ finansira Europska unija. Ukupna vrijednost projekta je 545,897,00 EUR, od čega je Europska unija finansirala 89,92%. Kordinator projekta je Agencija lokalne demokratije iz Mostara u saradnji s partnerima, Agencijom lokalne demokratije iz Zavidovića, Agencijom lokalne demokratije iz Prijedora, Centrom za razvoj Hercegovine iz Trebinja, te Europskom asocijacijom za lokalnu demokratiju (ALDA) iz Strasbourga i ALDA Skopje. 

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje