Sugestije za dalji razvoj internet prezentacije možete dostaviti na sugestije@opstina-novigrad.com

Danas je u Novom Gradu obilježeno Bogojavljenje, a povodom ovog velikog pravoslavnog praznika održana je u 09.00 časova liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, nakon čega je uslijedila litija od Hrama prema gradskoj plaži „Ada“ i tradicionalno plivanje za Časni krst, koje se održava već 10 godina.
Ove godine za Časni krst plivalo je 18 hrabrih plivača, među kojima su bile dvije djevojke. Pobjednik 10. izdanja plivanja za Časni krst je Stefan Stolić, kojemu je ovo treća pobjeda od ukupno četiri učešća. Načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drlјača uručio je Stoliću zlatnik u čast njegove pobjede i čestitao svim učesnicima na njihovoj hrabrosti i volji.
Načelnik se nakon proglašenja pobjednika obratio i medijima: „Proslavljamo Bogojavljenje, veliki praznik za nas pravoslavne vjernike, i 10 godina u kontinuitetu organizujemo litiju i plivanje za Časni krst. Svake godine prijavljuju se mladi ljudi koji žele dokazati da se i protiv ovakvog vremena i hladnoće može boriti snagom volje i vjere.
Treba istaći da ovaj dan i ovo tradicionalne plivanje za Časni krst povezuje sve ljude i lokalne zajednice koji na ovaj način praznuju Bogojavljenje. Svi pravoslavni vjernici, od Rusije pa do Srbije i ostalih zemalja koje vrijeme računaju po julijanskom kalendaru, danas su kao jedan i duboko se nadam da će se ova tradicija nastaviti i u budućnosti!“
U ime Crkvene opštine Novi Grad medijima se obratio i sveštenik Nemanja Vidić: „Bog se javi! Sretan sam i zadovoljan što od 2014. godine organizujemo plivanje za Časni krst u Novom Gradu, što sam već 10 godina na ovaj veliki dan sa ovim narodom na lijepoj rijeci Uni. Zadovoljstvo je biti ovdje, učestvovati onoliko koliko je do nas. Molimo se Bogu da podari zdravlja ovim plivačima. Danas ih je 18 i neka im svima Bog pomogne, da im hrabrosti, kao i svima nama!“

Korisni linkovi

http://www.predsjednikrs.net

Predsjednik RS

http://www.vladars.net

Vlada Republike Srpske

https://www.narodnaskupstinars.net/

Narodna skupština RS

http://komorars.ba/

Privredna komora RS

http://www.predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BIH

Opština Novi Grad

Petar Kočića 2,
79220 Novi Grad

Telefon: 052 720 452 
Faks: 052 720 901 
e-mail: info@opstina-novigrad.com
JIB: 4400764840006

Radno vrijeme
pon.-pet. od 07:00h od 15:00h

Partnerske opštine

 

 Poslovno okruženje